Церебральний параліч (ЦП ) – це непрогресуючий нейромоторний розлад. Основні порушення, пов’язані з ЦП, включають рухову дисфункцію, зміни м’язового тонусу та постави. З часом також розвивається низка вторинних захворювань, які можуть вплинути на функціональні можливості. Основною причиною ЦП є пошкодження мозку, що розвивається, у пренатальному та неонатальному періодах.(1)
У педіатричній практиці важко поставити остаточний діагноз ЦП протягом перших 1-2 років життя. У цей період часу затримки в розвитку можуть бути частиною нормальної варіації і можуть зникнути. Більш надійно діагноз ставиться після 2 років на основі клінічних даних, які зазвичай включають
Однак проміжний діагноз “високий ризик ЦП” може бути поставлений у віці до 2 років. Ця категорія ризику вимагає наявності рухової дисфункції та/або клінічного анамнезу, що вказує на ризик ЦП, та/або ознак патології на МРТ.(1) У 2017 році Novak та ін.(2) запропонували способи прогнозування ЦП у немовлят:
Тест великих моторних функцій використовується для спостереження за рухами немовлят від народження до 20 тижнів. Клініцист переглядає 3-5-хвилинне відео рухів дитини та оцінює їх за допомогою стандартизованого методу. Доведено, що цей тест має високу специфічність і чутливість для прогнозування церебрального паралічу.(3) Тому він корисний для раннього виявлення ЦП у групах високого ризику.(3)
Шкала дистонії Баррі Олбрайта (BADS) використовується для оцінки вторинної дистонії у пацієнтів з черепно-мозковою травмою або ЦП. BADS – це заснована на критеріях порядкова шкала, що охоплює вісім ділянок тіла за 5-бальною шкалою.(4)
Тест великих моторних функції – це інструмент оцінки, який використовується для дітей з ЦП. Цей тест використовує 4-бальну порядкову шкалу для оцінки здатності дитини виконувати моторні функції, такі як сидіння, стояння, перекочування, повзання, користування сходами, стрибки тощо.(5)
Система класифікації великих моторних функцій (GMFCS) використовується у дітей віком від 2 до 18 років для опису великих моторних функцій, особливо здатності ходити. Ця шкала може бути використана для опису рухів, які потребують допоміжних засобів (ходунки, милиці, крісла колісні тощо), а також самостійних рухів.(1)
Неврологічне обстеження немовлят Хаммерсміт (HINE) використовується для немовлят у віці від 2 місяців до 2 років, щоб визначити рамки для моніторингу та виявлення відхилень від нормального розвитку. Доведено, що HINE має високу специфічність і чутливість для прогнозування церебрального паралічу.(3)
Система класифікації функцій руки (MACS) детально описує типове використання верхніх кінцівок і рук для дітей віком від 4 до 18 років.(1)
Система класифікації функцій спілкування (CFCS) використовується для оцінки повсякденної рутинної комунікації у людей з ЦП (тобто отримання або відправлення повідомлень). У CFCS можна оцінити всі види комунікації, включаючи погляд, зображення, пристрої для генерування мовлення, вокалізацію та комунікаційні дошки.(1)
Система класифікації здатності споживати їжу та рідину (EDACS) використовується для дітей у віці від 3 років і старше, і вона повідомляє про їхню функцію прийому їжі та пиття. Зокрема, цей тест оцінює ефективність і безпеку прийому їжі та пиття (ризик аспірації або задухи).(1)
Наступна таблиця з Paulson та ін. (2017)(6) показано класифікаційні рівні ЦП з використанням GMFCS, MACS, CFCS та EDACS:
| Рівень | GMFCS | MACS | CFCS | EDACS |
|---|---|---|---|---|
| I | Прогулянки без обмежень | Легко та успішно маніпулює об’єктами | Ефективно віддає і одержує | Їсть і п’є безпечно та ефективно |
| II | Ходить з обмеженнями (до 4 років без допоміжних засобів пересування) | Маніпулює більшістю об’єктів зі зниженою швидкістю/якістю | Ефективно, але повільно віддає і одержує | Їсть і п’є безпечно, але з деякими обмеженнями в ефективності |
| III | Прогулянки з пристроєм для пересування що тримається руками | Маніпуляції з предметами викликають труднощі, допомагає підготуватися або змінити діяльність | Ефективно віддає і одержує зі знайомими партнерами | Їсть і п’є з деякими обмеженнями щодо безпеки; також можуть бути обмеження щодо ефективності |
| IV | Самообслуговування з обмеженнями, може користуватися електроприладами | Маніпулює обмеженою кількістю об’єктів в адаптованому середовищі | Неузгоджено віддає та одержує зі знайомими партнерами | Їсть і п’є зі значними обмеженнями щодо безпеки |
| V | Перевозиться в ручному кріслі колісному | Не маніпулює об’єктами | Рідко ефективно віддає і одержує зі знайомими партнерами | Не може безпечно їсти або пити; розгляньте можливість встановлення зонда для годування |
Найбільш універсальним інструментом для вимірювання підвищення м’язового тонусу є модифікована шкала Ашворта. Як детально описано Harb and Kishner,(7) градація спастичності за цією шкалою виглядає наступним чином:
Шкала Тардьє – ще один інструмент, який використовується для вимірювання спастичності. Ця шкала оцінює стійкість до пасивного руху з різною швидкістю – тобто швидкого та повільного. Це дозволяє оцінювачу диференціювати не нервові фактори (наприклад, контрактури) та нервові фактори (наприклад, спастичність), які можуть пояснити підвищений опір до пасивного розтягування.(8) Пасивне розтягнення застосовується до групи м’язів з двома швидкостями(8):
** Для оцінювання використовується шестибальна шкала, де 0 означає “відсутність опору під час пасивного руху”, а 5 – “суглоб нерухомий”.(8)
Тест Барлоу: виявляє вивих стегна шляхом приведення зігнутого стегна за допомогою м’якого зусилля на задню поверхню.(9)
Тест Ортолані: спроба вправлення вивиху стегна шляхом відведення зігнутого стегна з м’яким зусиллям на передню поверхню.(9)
Симптом Галеацці використовується при нестабільності, вивиху або передньому вивиху стегна. Дитина лежить на спині з зігнутими ногами, а фахівець шукає асиметрію у висоті колін.
Цей симптом є позитивним, якщо одне коліно вище за інше. Це свідчить про нестабільність, вивих або переднє зміщення кульшової западини знизу.(10)
Будь ласка, подивіться відео нижче з описом та демонстрацією цих тестів.
Шкала активності дітей (ASK) – це опитувальник з 30 пунктів, що складається з питань про те, що дитина може або хоче робити вдома, в школі та на ігровому майданчику.(13)
Опитувальник оцінки обмеження життєдіяльності дітей (PEDI) – це ретельна клінічна оцінка, яка перевіряє ключові функціональні показники та можливості дітей у віці від 6 місяців до 7,5 років.(14)
WeeFIM – це інструмент оцінки, який вимірює стабільну продуктивність дитини в основних повсякденних функціональних навичках. Інструмент складається з 18 пунктів, 7-рівневої порядкової шкали за трьома основними сферами (самообслуговування, мобільність та пізнання).(15)